Husordensregler for borettslaget


 VEDTATT PÅ EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING 2/9-2002

Sist revidert på ordinær generalforsamling, 26.april 2022

Hver enkelt leieboer er ansvarlig for at bestemmelsene i husordensreglene blir fulgt.

Reglene gjelder for alle som bor i borettslaget. Den enkelte leieboer er også ansvarlig for at deres besøkende og andre som har adgang til leiligheten tar hensyn til ordensreglene.

Pkt. 1 - ALMINNELIGE ORDENSREGLER

Andelseierne skal i fellesskap holde fellesanlegg – så som veier, parkeringsplasser, lekeplasser, hageanlegg og lignende i orden.

Vern om plener og beplantninger. Kast ikke mat ut av vinduet til fugler, det trekker rotter og mus og andre skadedyr til eiendommen.

Åpen kompost av hageavfall kan anlegges på parsellen, men skal ikke være til sjenanse for naboer. Matrester skal ikke kastes i komposten da dette trekker til seg skadedyr 

Pkt. 2 - REGLER OM RO I LEILIGHETENE OG HAGENE

Ingen aktivitet bør være til ulempe for naboer.

Det skal være ro i leiligheten fra klokken 23.00 og til 07.00 på hverdager, før kl. 01.00 på lørdager og dager før helligdager/høytidsdager, og fra kl. 23.00 på helligdager/høytidsdager.

Ved spesielle anledninger som medfører ekstra støy etter kl 23.00, varsles naboene i god tid.  Ved innflytting, modernisering eller reparasjoner i boligen som medfører banking, boring, sliping, saging etc, varsles naboer, og det tillates i tidsrommet: på hverdager kl 07.00-20.00 og på lørdager kl 10.00-18.00.

Uten godkjennelse fra styret tillates det ikke å plassere lekeapparater eller andre innretninger på parsellen, dersom disse på grunn av størrelse, støy eller på annet vis er til sjenanse for naboer. Eksempel på dette er trampoliner. Brudd på reglene medfører inndragelse av tillatelse.

Søknadene behandles individuelt og regler for bruken vil bli utlevert. VIS HENSYN! 

Regler for bruk av trampoline:

I vårt borettslag kan styret, etter søknad, godkjenne oppsetting av 1 stk. trampoline pr.parsell. For å ivareta fellesskapets ulike behov er det satt opp følgende regler for søknad og bruk av trampoline.

1. Skriftlig søknad sendes styret inkl. beskrivelse av hvor trampolinen ønskes oppført samt underskrift fra nærmeste og tilstøtende nabo(er) om at de gir tillatelse til oppføring.

2. Borettslaget har ikke ansvar i forhold til eventuelle ulykker som skjer ved bruk av trampoline.

3. Andelseier er ansvarlig for at trampoline ikke benyttes av andre når andelseier eller andre i husstanden ikke er til stede.

4. Generelt gjelder borettslagets regler om ro og orden.

Trampoline kan kun benyttes mellom kl 11.00 og 1800.

5. Gjentatte brudd på reglene behandles på lik linje som brudd på andre husordensregler. 

6. Dersom det flytter inn nye naboer (nærmeste eller tilstøtende), må det sendes ny søknad til styret med underskrift fra nærmeste og tilstøtende nabo(er) om at de gir tillatelse til oppføring.

Pkt. 3 - SØPPEL OG RENHOLD

Det er en søppelkasse for hver leilighet. Søppelkasser er kun beregnet til restavfall og matavfall. Papir sorteres og kastes i egne beholdere. Avfall skal ikke settes utenfor søppelkassene.

Ved gjentatte ganger «overfylling» av søppelkassen vil styret bestille en større søppelkasse som beboer må betale utgiften for.

Annet avfall som f.eks risikoavfall, glass, bildekk, bilbatteri, hvitevarer, brunevarer, maling og kjemikalier etc. skal beboerne levere på miljøstasjoner, eventuelt til depot for slikt avfall. Bruk utplasserte papircontainere til papp og papir.

IKKE SETT PAPP OG SØPPEL PÅ UTSIDEN AV CONTAINER.

Andelseierne er forpliktet til å holde eget område ryddig så det ikke er til sjenanse for naboer og slik at borettslaget vårt ser pent ut. Beboerne må delta på dugnad av fellesområdene.

Oppbevaring av brannfarlig materiale kan ikke lagres/oppbevares mellom inngangsparti og bod. Dette gjelder også lett antennelige materialer (eks; papir/papp). 

Pkt. 4 – PARKERING, TRAFIKK, GARASJE

Parkering:

· Det er ikke tillatt å parkere på fellesareal, inkl. egen parsell, lekeplasser, torvet eller i stikkveiene.

· All kjøring og parkering på gang- og sykkelvei er forbudt

· Borettslagets stikkveier er kommunale og blir håndhevet etter Vegtrafikklovens regelverk.

· Har du én bil: Bruk garasjen.

· Har du 2 eller flere biler: 1 skal i garasjen og 1 kan parkeres på unummererte plasser.

· Klage på ilagt parkeringsbot rettes mot parkeringsselskapet, ikke styret i borettslaget. Boten er en sak mellom eier av bilen og parkeringsselskapet.

· Ta ikke opp unødig parkeringsplass da det er få parkeringsplasser.

· Tildeling av betalte parkeringsplasser skal skje etter styrets vedtatte regler.

· Tildelt betalte parkeringsplasser og/eller garasje SKAL benyttes

· Kun én betalt parkeringsplass per husstand. Ved behov for ytterligere plass, kan søknad rettes til styret. Dersom det finnes ledige plasser, kan disse tildeles midlertidig. Da inntil evt. beboer uten motorvarmerplass søker om tildeling. Vognkort må fremvises og bilen må være registrert på husstandens adresse

· Ved salg av leiligheten skal betalt parkeringsplass tilbakeføres til styret. Det er ikke lov å selge leiligheten med betalt parkeringsplass.

· Avskiltet eller defekt kjøretøy samt tilhengere, campingvogner, båter og lignende tillates ikke plassert på parkeringsplassene. Kort plassering kan ev. godkjennes av styret.

· Det er ikke tillatt å parkere biler med lengde på mer enn 5,5 m på borettslagets område, med mindre andelseier disponerer utleieplass tilrettelagt for dette.

· I forbindelse med feiing og snørydding av parkeringsareal er det nødvendig at parkerte kjøretøy fjernes. Unntaksvis kan det også være nødvendig å fjerne parkerte kjøretøy for å få utført nødvendig vedlikehold. Eier vil bli gitt en rimelig frist for fjerning av kjøretøyet. Dersom kjøretøyet ikke er fjernet innen fristen vil det borttaues for eiers regning.

Trafikk:

· Det er kun lov å kjøre inn i stikkveiene for kortest mulig av/på stigning og kortest mulig av/på lessing.

· All kjøring i borettslagets stikkveier skjer på eget ansvar. Ta hensyn til alle som ferdes eller oppholder seg på eller ved siden av veien. Hastigheten bør ikke overstige 20 km/t. Viser forøvrig til Vegtrafikklovens §3

· Bruk av horn, rusing av motor eller motor på tomgang er ikke tillatt.

Garasje:

· Det er begrenset uttak av strøm i den enkelte garasje. Det er ikke tillatt å Benytte kupevarmer, eller apparater som trekker mye strøm. Ved eventuelt strømbrudd må styret kontaktes. Lading av el- eller hybridbiler tillates ikke uten godkjent ladestasjon. Ved brudd på dette vil andelseier få regning på kr.6 000.

Se pkt .14 - RETNINGSLINJER FOR LADING AV EL-BILER.

· Mindre reparasjoner av motorkjøretøy tillates på biloppstillingsplasser eller i garasje, men bensin eller oljesøl må ikke forekomme.

· Det tillates ikke at man plasserer tilhengere, båter og lignende i garasjen. Garasjen skal heller ikke benyttes som lagringsplass, slik at man må parkere bilen på parkeringsplassen.

· Garasjen SKAL benyttes til biloppstillingsplass.

· Midlertidig parkering av overnevnte kjøretøyer eller gjenstander kan tillates etter avtale med styret.

· Rydd etter deg og ikke sett fra deg bilbatteri eller andre farlige gjenstander.

· Skade forårsaket av garasjeportåpner betales av beboer.

· Regler om ro gjelder også her.

· Har andelseier ikke bil selv, kan andelseier leie ut garasjen. Styret skal ha informasjon om leietaker. Det kan kun leies ut til beboere i Tårnbyveien Syd Brl.

· Overtredelse av regler og vedtekter vil føre til borttauing på eiers egen regning og risiko, og konsekvensen for ikke å ta styrets pålegg til følge er begjæring om utkastelse.

· Styret kan ved behov foreta inspeksjon av garasjen. 

Pkt. 5 - SANITÆRANLEGGET

Alle rom må være oppvarmet slik at vannet i ledningene ikke fryser. Skade på rør- og sanitæropplegg som skyldes dårlig oppvarming eller lignende er andelseier ansvarlig for.

Det må bare brukes toalettpapir. Sanitetsbind, bleier og lignende må ikke kastes i klosettet.

Fett eller kaffegrut må ikke tømmes i vasker eller sluk. Staking av vasker og avløp besørges av beboeren. Stoppekranen (hovedkran) skal være tilgjengelig i alle leiligheter. Alle husstandsmedlemmer skal kjenne plassering og bruk av stoppekranen. 

Pkt. 6 - BYGNINGSMESSIGE FORANDRINGER

Alle bygningsmessige forandringer utvendig/innvendig må utføres etter gjeldende byggeforskrifter og være godkjent av styret på forhånd. Med innvendige forandringer menes her forandring og inngripen i bærende konstruksjoner. Utvendige forandringer som ekstra tak, ekstra boder og tilbygg som er satt opp uten styrets godkjennelse kan, etter styrevedtak, rives på beboers regning. Beboer vil først få et varselbrev før styret iverksetter tiltak. 

Pkt. 6a - Regler for montering av varmepumper

Det skal søkes skriftlig til styret om montering av varmepumpe. Søknaden skal være godkjent og signert av de to nærmeste naboene. Varmepumpen skal monteres maksimum 40 cm. over bakken og minimum 40 cm unna naboens vindu. Det anbefales å bygge et lite tak over varmepumpen. Rør og ledninger skal legges i en standardisert plastkanal på utsiden av veggen. Plastkanalen skal males i husets farge. Maksimum tillatt støy fra utedel er 55 dB(A). Borettslaget er ikke ansvarlig for skader på varmepumpen eller bygningsmassen forårsaket av varmepumpen eller monteringen av denne. Dette er andelseierens ansvar helt og holdent. Monteringen skal utføres av godkjente fagfolk. 

Pkt. 6b - Oppsetting av hagebod.

Det skal søkes skriftlig til styret om oppsetting av hagebod. Boden skal ha disse målene 150cm x 150 eller 150cm x 200cm i grunnflate og være max 180 høy. Taket skal bygges med 5 grader helling og lik utforming som øvrige tak i borettslaget. Boden skal plasseres slik at den ikke er til sjenanse for naboen. Kostnader og vedlikehold er andelseiers ansvar.

Andre permanente byggverk i hagen er søknadspliktig. 

Pkt. 6c - Installering av ildsted

Før andelseier kan installere ildsted i sin bolig skal det søkes styret om dette. Dette i tillegg offentlige søknadsprosesser.

Pkt. 6d – Vinduer og dører

Vinduer skal vaskes og males hver 3 år. PVC-vinduer skal bare vaskes. Vinduer og dører skal smøres årlig.

Tetningslister er andelseiers ansvar.

Alt av dører og vinduer utenom standardstørrelser dekkes av andelseier.

Pkt. 6e – Terrasse

Skade forårsaket av montering av terrasse inntil husveggen dekkes av beboer. Terrassen skal ikke festes i grunnmur eller vegg. 

Pkt. 7 - FRAMLEIE OG LEILIGHETSOVERDRAGELSE

Søknad om framleie skal sendes styret.

Alle leilighetsoverdragelser skal meldes i god tid til styret. Styret skal til en hver tid vite om hvem som bor i leilighetene hvis ikke andelseier selv gjør det.

Dekoder til antenneanlegget er borettslaget eiendom og skal ikke fjernes fra leiligheten.

Nøkler som tilhører leiligheten, garasjen og eventuelt andre nøkler tilhørende borettslaget skal leveres ny beboer ved salg av leiligheten. 

Pkt.8 - TRIVSEL

Et godt bomiljø er ikke noe man får gratis, alle må bidra til å skape trivsel og god tone, så:

§   vær hensynsfull.

§   delta i fellesoppgaver – det gir samhold.

Med andre ord:

§   Du skal ikke plage andre.

§   Du skal være god og snill.

§   og for øvrig kan du gjøre hva du vil NESTEN. 

Pkt. 9 - HUSDYRHOLD

1. Hunder SKAL føres i bånd på borettslagets område.

2. Oppdretts virksomhet er ikke tillatt i borettslaget.

3. Katter og hunder SKAL ”chippes”. (Få en microchip under huden som forteller hvem som er eier).

4. Eier er forpliktet til å ta opp avføring etter dyret sitt.

5. Dyreeier er erstatningspliktig for enhver skade dyret forvolder.

6. Eventuelle klager på dyrehold rettes til styret.

7. Det vises til Vedtektene pkt.6 ved gjentatte brudd på reglene

Pkt.10 - PARABOLANTENNER

Parabolantenner skal festes med vinkelfester sentrert på en eller to bestemte trappinger på takene på husene. Parabolantennen skal ikke ha en større diameter enn 100 cm. Det skal brukes utekabel som legges i en på forhånd montert kabelgate på den delen av takblekket som vender inn mot taket.

Kabelen skal legges inn under blekket og ned langs kubeskillene før den tas inn i huset på forsvarlig vis. Kabelen skal males i husets farge.

Monteringen skal gjøres av fagperson. Alle skader som oppstår i forbindelse med parabolantennen på bygningsmassen – d.v.s. tak, vegger og lignende, er andelseiers ansvar helt og holdent. Styret skal godkjenne søknad om oppsetting av parabolantenne før montering.

Søknaden skal inneholde opplysninger om firma som skal gjennomføre monteringen.

Følges ikke reglene tas antenne ned på andelseiers regning.

Når andelseier flytter, skal parabolantennen med utstyr fjernes. 

Pkt. 11 - OPPSETT AV SMÅGJERDER

(a) Det SKAL benyttes borettslagets standard mal for oppsett av små gjerde;

(b) Stående Bord i bredden 14,8 cm (6” bord), festet på liggende 1,5” x 3” som igjen festes på gjerdestolpe. Maks høyde er 1 meter. Spaltebredde 3cm.

(c) Den enkelte beboer er selv ansvarlig for oppsett.

(d) Gjerder må vedlikeholdes.

(e) Alle kostnader forbundet med små gjerder dekkes av andelseier.

(f) Andelseier forplikter seg til å sørge for at gjerdet til enhver tid er malt i borettslagets farge.

(g) Ved bytting av allerede oppsatte gjerder skal det benyttes borettslagets standard mal for oppsett av små gjerder. 

Pkt 12 - 3-METERSGJERDE ENDELEILIGHETER

Borettslaget har ansvar for tremetersgjerdene på hagesiden mellom andelene. Hvis en andelseier bygger på en kube, er andelseieren ansvarlig for å sette opp igjen tremetersgjerde og dekke dette økonomisk. Gjerdene mellom andelene på inngangssiden har andelseierne ansvaret for.

 

For andelene som ligger på enden av rekkene gjelder følgende: Borettslaget har ansvar for tremetersgjerde på fremsiden og baksiden fra hushjørnene. Hvis gjerdet er flyttet ut fra selve veggen må resterende gjerde, altså husets lengde, dekkes og vedlikeholdes av andelseieren.

  

Pkt 13 - REGLER FOR BEPLANTNING

·   Det er ikke tillatt å plante varige trær eller busker inntil boligenes yttervegger.

·   Høyde på trær/busker skal som hovedregel ikke overstige 4 m. I de tilfellene styret kan akseptere høyere trær/busker må dette avtales særskilt. For øvrig gjelder nabolovens bestemmelser (jf §3)

·   Varige trær/busker må plantes min 3 m fra husvegg. Det er ikke tillatt å plante varige trær/busker inntil 3 m gjerde. Blomster og annen vegetasjon kan ikke stå inntil husveggen, men min, 30 cm fra husveggen. Skade forårsaket av dette betales av andelseier.

·   Dersom det oppstår skade på hus eller konstruksjoner som følge av ovennevnte må utbedring bekostes av beboer.

·   Skjøtsel av trær/busker/vegetasjon på den enkelte parsell tilhører andelseiers vedlikeholdsplikt. 

Pkt. 14 - RETNINGSLINJER FOR LADING AV EL-BIL OG LIGNENDE KJØRETØY

1. Elbiler og lignende kjøretøy skal kun lades fra godkjent ladestasjon.

·       Ladestasjon skal være godkjent for bruk til lading av elbil. Det skal benyttes et ladesystem fra Zaptech.

·       I tilfelle en slik ladestasjon av tekniske årsaker ikke kan brukes, skal alternativ lademetode godkjennes av styret. Vanlige husholdningskontakter (“schuko”) skal under ingen omstendighet benyttes til lading av elbiler eller lignende.

2. Installasjon av ladestasjon skal bestilles gjennom styret

·       For å sikre at installasjon og bruk av ladestasjon ikke utgjør noen risiko skal forespørsel om installasjon av ladestasjon gjøres til styret. Styret vil gjennom sertifisert elektroinstallatør besørge installasjon av ladestasjon som tilfredsstiller kravene, og som er utstyrt med elektronikk som forhindrer overbelastning.

3. Kostnader ved installasjon av ladestasjon dekkes av den enkelte plass-eier.

·       De faktiske kostnadene ved installasjonen av ladestasjonen faktureres til bruker direkte fra installatør.

4. Kostnader til strøm og vedlikehold dekkes av den enkelte plass-eier og betales hver måned.

·       For å begrense administrasjon og installasjonskostnadene vil hver plass som er utstyrt med ladestasjon også knyttes til et “abonnement“ og blir fakturert et beløp hver måned basert på løpende strømtariff. Beløpet skal dekke forbruk av strøm, samt driftskostnader og vedlikeholdskostnader.

·       Drifts- og vedlikeholdskostnadene fastsettes av styret i forbindelse med behandling av årsbudsjettet, og skal i størst mulig grad gjenspeile de faktiske kostnadene til borettslaget i forbindelse med lading.

5. Eventuelle feil på ladeutstyr skal meldes styret så raskt som mulig.

·       Borettslaget vil besørge reparasjon eller utskifting av ladeutstyret dersom dette er nødvendig. Bruker betaler for kostnadene.

6. Dersom man ikke lenger ønsker å benytte ladestasjonen, f.eks. fordi man skal flytte, eller om man ikke lenger har behov for den, skal ladestasjonen frakobles på en sikker måte.

·       Selve ladestasjonen er den enkelte brukers eiendom. Ferdig lagt kabling og installasjoner gjort i felles fordelerskap mm. skal forbli fysisk montert og i borettslagets eie, men skal frakobles el nettet på forsvarlig vis slik at de ikke lenger er strømførende.

·       Borettslaget vil med jevne mellomrom kontrollere at et oppsagt abonnement ikke igangsettes eller brukes uten ny godkjennelse.

7. Ved brudd på disse reglene vil andelseier få regning på kr.6 000.

 

Pkt.15 – PAVILJONG

·   Midlertidige paviljonger i størrelse 3x3m eller mindre aksepteres inntil videre. 

Pkt.16 – DIVERSE

·   Dersom utelys ved dør og/eller på hjørne av boden blir skadet/ødelagt og andelseier eller andre i husstanden har påført skaden, må utgiftene til ny utelys dekkes av andelseier. De nye utelysene skal være lik de som erstattes. 

Det vises til Vedtektene pkt. 6 ved brudd på disse retningslinjene.